Yerba mate

yerba

Yerba mate (Illex paraguariensis) är en sydamerikansk växt som sedan mycket långt tillbaka använts för att göra drycken (yerba) mate. Troligen var det ursprungsbefolkningarna Guarani och Tupi som först började dricka mate och odla växten. Nu för tiden är mate i sina olika former en mycket vanlig dryck i stora delar av Sydamerika, inklusive Brasilien, Bolivia, Chile, Paraguay, Uruguay och Argentina. Därifrån har den spritt sig till andra delar av världen, inklusive Sverige.

På guaranispråket kallas plantan ka´a, medan spanskan har flera olika benämningar på den, inklusive yerba mate och yerba de los jesuitas (Jesuiternas ört). På språket quechua betyder mate / mati både dryckesbägare och örtte. I brasiliansk portugisiska brukade örten kallas congonha, ett namn som lånats in från tupispråket, men numera är namnet erva mate mycket vanligare. Spanskans yerba och portugisiskans erva betyder helt enkelt ört (jmfr med engelskans herb).

I engelska texter ser man ibland att namnet skrivs yerba maté, men det innebär inte att det ska uttalas med betoning på é utan accent-tecknet är bara ett försök att få engelsktalande att inte uttala det ”mejt”.

Drycker

Några olika exempel på drycker gjorda på Illex paraguariensis i Sydamerika:

  • Chá mate, som görs på rostade löv och serveras varm eller kall
  • Chimarrão / cimarrón, som görs på råa färska blad och alltid serveras varm
  • Tereré, som görs på råa färska blad och alltid serveras kall

Tillredning

Det finns flera olika sätt att tillreda drycker på Illex paraguariensis. Här är ett exempel på en vanlig metod för varm dryck.

  1. Fyll cirka 75% av en liten urholkad kalabass med torra löv från Illex paraguariensis.
  2. Värm vatten på spisen tills temperaturen är 70-80 grader C. Det ska alltså inte koka.
  3. Häll vatten över löven och låt stå och dra en stund.
  4. Drick genom sugrör av metall.

Precis som med kaffe och te finns det personer som vill söta maten.

Innehåller yerba mate koffein?

Ja, växten innehåller koffein och drycken man gör på bladen är koffeinrik.

Vissa försäljare av yerba mate hävdar att dryckens uppiggande och stimulerande effekt orsakas av ett särskilt ämne vid namn mateína, men något sådan ämne existerar inte utan analyser har visat att det rör sig om vanligt koffein, samma som finns i kaffe. Yerba mate innehåller även teobromin, och i vissa fall även teofylin.

Koffeininnehållet i de torkade löven är vanligen inom spannet 0,7% – 1,7% av torrvikten.

Innehåller yerba mate antioxidanter?

Ja, yerba mate har visat sig ha något högre antioxidantkapacité än grönt te. Det innehåller bland annat klorogensyra.

Ursprungslegend

Guaranifolket har en legend som berättar om hur de började dricka mate. En dag kom Mångudinnan och Molngudinnan på besök på jorden och blev attackerade av en jaguar. En gammal man räddade dem, och som tack fick han en ny slags växt av gudinnorna som också förklarade att den kunde användas för att brygga ”en dryck för vänskap”.

Mate är än idag en dryck med starka sociala kopplingar i Sydamerika, där det är vanligt att man sitter tillsammas med nära och kära och dricker mate genom ett gemensamt sugrör som sätts ned i en gemensam bägare.

Categories:

Mat