Tjäna pengar i ditt växthus

Många svenskar har ett växthus för att odla grönsaker i under sommaren.  De mest populära grödorna att odla i växthus är gurka, tomater och paprika.  Att odla egna grönsaker på detta sätt kan vara trevligt men det använder inte växthuset på ett optimalt sätt.  Om du är villig att vara lite kreativ så är det möjligt att optimera växthuset mycket bättre och använda det för att tjäna pengar.  Detta är sant oavsett om du vill odla dina egna grönsaker också eller inte.

Observera att när jag säger att du skall vara lite kreativ så menar jag att du skall sätta in hyllor och spaljéer för att maximera hur du utnyttjar utrymmet.  Inte att du skall odla olagliga grödor.

Alla kan tjäna pengar i sitt växthus.  Hur mycket pengar du kan tjäna på ditt växthus beror på hur stort ditt växthus är huruvida du kan hålla det uppvärmt på vintern eller inte.  Man måste inte ha ett kommersiellt växthus som det i bilden ovan för att tjäna mycket pengar.  Man kan tjäna över 10 000 kr i månaden i ett litet växthus.  Om man har ett växthus som är uppvärmt på vintern kan man tjäna ännu mer.  Nedan kommer jag att ta en titt på några olika typer av växthus och hur man kan tjäna pengar i dessa växthus.

Icke uppvärmt växthus

Det bästa sättet att tjäna pengar i ett icke uppvärmt växthus är vanligen genom att odla mikrogrönska.  Små nyttiga växter som ger bra avkastning och som kan säljas lokalt.  Lokala matbutiker och restauranger köper vanligen gärna den denna typ av växter.  Fördelen med dessa växter är att de är små, växer fort och kan ge avkastning snabbt.  Om man sköter allt bra kan man sälja växterna 4-6 veckor efter att man planterade dem som frön. Det finns arter som är redo att sälja 10 dagar efter sådd  Frön kan groddas i mörka områden så man kan enkelt ha växter att sälja varje vecka.  Det är lätt att leva på att odla denna typ av växter.  För att kunna göra det måste man dock ha en uppvärmd lokal så att man kan odla hela året.  Dessa växter kan även enkelt odlas i källaren eller annat rum under artificiellt ljus.

Under våran kan man också driva upp växter som man sedan säljer som balkong och urnväxter.  Detta ger dock sämre avkastning och är sällan värt det om man inte har ett kommersiellt växthus.  Detta då man måste odla stora mängder för att tjäna mycket pengar.

Uppvärmt växthus

Ett uppvärmt växthus ger dig mycket större möjligheter att tjäna pengar. Detta eftersom du kan odla hela året och kan förvandla det till ett yrke.  Mikrogrönska förblir ett av de mest lönsamma alternativen.  Om du odlar grönska av hög kvalitet kan du ofta få mycket bra betalt från restauranger om du kan förse dem hela året och bli deras huvudleverantörer.  Detta speciellt om du levererar mikrogrönska en eller två gånger i veckan.

Ett uppvärmt växthus låter dig dock tjäna pengar på ett mycket stort utbud olika växter.  Undvik generellt växter där du bara säljer frukten.  Växter där du säljer hela växten är generellt lönsammare.

Du kan t.ex. välja att odla olika typer av dyra krukväxter,  orkidéer eller t.om. akvarieväxter.  Dessa växer fort i växthus och kan vara mycket lönsamma.  Det finns mycket få svenska odlare av akvarieväxter så din konkurrens kommer vara låg.  Du skall endera fokusera växter som är billiga men som växer snabbt.  Om en växt växer långsammare måste den även kunna säljas för ett högre pris. Annars är den inte värd att odla.

Växthus anslutet till huset

Detta är den absolut bästa typen av växthus att använda sig av om man vill tjäna pengar.  Det är mycket enkelt att ta sig mellan hemmet och växthuset.  Detta gör att man aldrig har en ursäkt att inte jobba.  EN annan stor fördel med denna typ av växthus är att de är billiga att värma upp.  Man kan ofta lösa hela eller stora delar av uppvärmningsbehovet med spillvärme från huset.  Detta innebär att den extra kostnaden för att hålla växthuset varmt blir mycket liten.

Du kan odla alla typer av växter som du kan odla i ett uppvärmt växthus.  Jag rekommenderar att du fokuserar på exklusiva ovanliga växter som du tycker om.  Växter med ett högt försäljningspris.  Detta är inte alltid det  mest lönsamma alternativet men det är ett mycket roligt och tillfredsställande alternativ.  Du får bygga din drömsamling växter samtidigt som du tjänar mycket pengar på att föröka dem.

Bra exempel på växter som kan vara lönsamma inkluderar t.ex.  olika bladväxter, orkidéer och hoyor.