Köpa och sälja aktier

aktier

Att köpa och sälja aktier är mycket enkelt. Alla som kan handla online kan köpa och sälja aktier.   Det kan vara svårt att veta exakt vilka aktier som är bäst att köpa.  För att veta vilka aktier man bör köpa bör man lära sig så mycket som möjligt om olika aktier.  Om du vill köpa en TV och vill försäkra dig om att du köper en bra prisvärd tv så måste du läsa specifikation och recensioner.  Det samma är sant för aktier.  För att hitta en bra prisvärd aktie att köpa måste du studera aktien innan du köper den.

I denna guide kommer jag ge dig grundläggande information om hur man handlar med aktier och hur man väljer rätt konto.

Välja rätt konto?

Den bästa typen av konton om du vill handla med aktier är vanligen ett investeringssparkonto.  Ett ISK konto gör det mycket enkelt att handla och erbjuder mycket förmånliga skatteregler. Du behöver inte skatta på dina vinster såsom du gör i ett vanligt aktiekonto utan du betalar istället en låg årlig schablonskatt.   Denna skatt är baserade på statslåneräntan och är för närvarande mycket låg.  Den årliga skatten är för närvarande mindre än en procent.  Om du har ett vanligt aktiekonto så betalar du 30% på dina vinster.  Detta innebär att ett ISK konto är det bättre alternativet om du tjäner mer än 2% om året.  Den historiska genomsnittliga avkastningen på aktier har varit närmare1  12%.

Jag rekommenderar att du väljer ett ISK konto om du vill handla med aktier.  De flesta banker erbjuder ISK konton.  Avanza eller Nordnet är dock ett bättre alternativ.  Båda dessa nätmäklare erbjuder bra ISK konton med låga handelsavgifter. Hitta  bästa ISK konto.

Välja rätt mäklare?

Det finns många olika aktiemäklare som du kan välja att öppna konto hos.  Jag rekommenderar att du undviker  storbankerna och istället öppnar ett konto med en nätmäklare såsom Nordnet eller Avanza.   Båda dessa nätmäklare erbjuder ett mycket stort utbud av aktier, bra vilkor och låga avgifter.   Båda mäklarna låter småsparare handla gratis.    Jag rekommenderar vanligen att man öppnar konto hos båda mäklarna.

Här kan du jämföra och hitta bästa nätmäklare.

Köpa och sälja aktier?

När man har ett aktiekonto eller ISK konto med pengar på är det mycket enkelt att köpa aktier.  Allt du behöver göra är att leta reda på aktier du vill köpa. De flesta mäklare har sökfunktioner som hjälper dig göra detta. När du har hittat aktier behöver du bara välja hur många du vill köpa och klicka köp. Mäklaren kommer då att försöka köpa aktien och om den finns tillgänglig på marknaden kommer de snart ligga på ditt konto.

Det finns en rad mer avancerade funktioner som du också bör lära dig använda.  Du kan t.ex. sätta ett maxpris för hur mycket du är villig att betala, lägga en stop/loss så dina aktier automatiskt säljs om de sjunker under ett visst värde, välja om du bara vill ha aktierna om hela ditt köp kan slutföras eller om mäklaren skall köpa såmånga som möjligt även om de inte lyckas köpa så många som du vill ha.

Att sälja fungerar ungefär likadant.  Leta upp aktierna i din portfölj och klicka sälj.  Även här kan du välja att sälja till bästa pris eller bara om du kan sälja dem till ett pris du angett.   Vilket alternativ som är bäst beroro på om du vill maximera ditt pris eller maximera chansen att aktierna säljs.

Du kan bara köpa eller sälja aktier om det finns någon annan som vill sälja eller köpe dem.  Alla transaktioner på börsen är mellan två parter.

Välja rätt aktier

Det kan vara svårt att veta vilka aktier man skall köpa. Enda sättet att få veta det är genom att lära sig så mycket som möjligt om aktierna.  Lita aldrig blint på analyser och rekommendationer.  Det spelar ingen roll om rekommendationen kommer från din bank eller från din taxichafför.  Båda kan ha fel och du skall alltid själv studera bolaget och ta ett beslut baserat på vad du tror om bolagets framtid.

Utdelningsaktier

Utdelningsaktier kan vara mycket bra investeringar som kräver lite arbete.  Detta är aktier som ger dig en årlig avkastning utan att du behöver sälja dem.   Utdelningsaktier kan vara mycket bra långsiktiga investeringar som på sikt kan göra dig finansiellt oberoende.  Eftersom du får en avkastning utan att sälja aktier så tar dina pengar aldrig slut om du lever på avkastningar. Aktierna ger bara mer och mer i utdelning ju längre du ägt dem.

Categories: