Att använda skäggolja

skäggolja

Hur man applicerar skäggolja

 1. Häll några droppar skäggolja i ena handen.
 2. Fördela den jämt över båda handflatorna.
 3. Använd båda händerna för att massera in oljan i hud och skägg. Börja i skäggets ändar och arbetar dig gradvis mot huden. Använd fingertopparna för att massera in olja i skäggbotten och närliggande hud.
 4. Använd en skäggkam eller skäggborste för att fördela oljan jämnare i skägget. Dessa redskap kan också med fördel användas för att massera huden ytterligare och därmed hjälpa oljan få bättre effekt. Massera med varsamma rörelser för att inte orsaka skada.

När ska jag applicera skäggolja?

Vi rekommenderar att du applicerar skäggolja efter varje varm dusch. (Riktigt heta duschar rekommenderar vi däremot att skägget slipper helt, eftersom de nöter på skägget.) När hud och skägg är varmt och lite fuktigt får oljan en bättre effekt. Skägget ska inte vara plaskblött när man applicerar oljan, men inte snustorrt heller.

Använd med fördel skäggolja varje dag, som en del av din dagliga rutin.

Hur mycket skäggolja ska jag applicera?

Det beror på flera faktorer, bland hur mycket skägg du har, hur mycket olja din hud suger in och vilken skäggolja du använder.

Vårt tips är att du börjar med en liten mängd och sedan fyller på med mer vid behov. Har man i för mycket olja blir skägget flottigt.

Tumregler: 2-4 droppar för stubb, 4-6 droppar för kort skägg, 6-10 droppar för mediumlångt skägg, 10+ droppar för långt skägg. Detta är endast tumregler, som nämnts ovan är det många faktorer som spelar in, så man får experimentera sig fram.

Tips:

 • Om du har torra händer kan det hända att du behöver ta lite extra olja eftersom en del sugs in i händerna.
 • Extra fet olja brukar vara drygare än mindre fet. Behöver du t ex i normalfallet bara några få droppar av en mycket fet olja kan du behöva öka till circa 10 droppar om du byter till en mindre fet skäggolja.

Vilken skäggolja är bäst?

Den som passar just dig. Det finns inte någon viss skäggoljeprodukt eller skäggoljerecept som är optimalt för alla personer och under alla omständigheter. Köp små förpackningar av färdiga skäggoljor och prova dig fram, och/eller införskaffa små förpackningar av grundingredienser och experimentera hemma med egna blandningar som du kan anpassa i enlighet med dina behov.

Innan du applicerar en ny skäggolja i ansiktet rekommenderar vi att du smöjer in underarmen och väntar två dygn. Då hinner du se om din hud är överkänslig mot någon av ingredienserna.

Exempel på grundoljor

Det finns många olika oljor som fungerar bra som grundolja i en skäggolja. Om man vill hålla sig till en grundolja eller blanda två eller fler är en smaksak.

Här är några exempel på populära grundoljor:

 • Kokosolja
 • Hampfröolja
 • Arganolja
 • Broccolifröolja
 • Jojobaolja
 • Mandelolja
 • Aprikoskärnolja

Categories: