Är matkassar prisvärda

matkasse

Matkassar är onekligen mycket bekväma. Man behöver aldrig gå till matbutiken utan man får mat levererad till sitt hem. Tillsammans med maten får man recept som ger förslag på hur man skall laga maten. Det finns matkassar som passar de flesta typer av kost och man kan t.ex. beställa vegetariska matkassar, LCHF matkassar, vegan kassar, kassar som bara innehåller kött och om man bor i Stockholm området kan man till och med prenumerera på matkassar (lådor) för sin hund.

Den stora frågan är dock huruvida dessa matkassar är värda priset. Hur mycket dyrare är matkassar mot att köpa maten själv och är det värt att betala den extra kostnaden för att slippa bestämma vad man skall äta och handla maten. Denna fråga är mer aktuell än någonsin eftersom det numera är så väldigt enkelt att själv handla mat online och få den levererad till hemmet. Då slipper man fara och handla men behåller kontroller över sina köp.

Sidor som Matsmart har också gjort det möjligt att köpa mycket billig mat. Denna mat har ofta kort datum men detta är inte ett problem om man inte vill kunna lagra den länge. Den mesta mat håller långt efter att bästföredatum har gått ut. Detta är särskilt sant för, konserver, snacks och torrvaror.

Är Matkassar dyrare än butik

Råd och Rön jämförde priset på olika matkassar i ett stort test och de fann att priset på varorna ofta var detsamma i matkassen som det var i butik.  Ibland kunde matkassen till och med vara billigare än att handla i butik.  Detta är dock en sanning med modifikation.   Jag säger inte att Råd och Rön hade fel men deras test verkar enligt mig missvisande.   Anledningen till att testet är missvisande är att de jämförde priset på matkassarna med vad produkterna skulle kosta i samma butik (en typisk butik).  De jämförde inte matkassarna med vad man kunde köpa produkterna för om man handlade där det var billigast.  Om man handlar i en lågprisbutiker eller passar på att använda reor när man handlar så är matkassar betydligt dyrare än vad en liknande diet skulle kosta.   Om man väljer att basera sin kost kring de reor som finns så kan man äta bättre och billigare genom att handla själv.  Detta är särskilt sant om man köper torrprodukter och andra produkter som håller länge på reor online.

Om du vill handla givna produkter i en given butik då är matkassar prisvärda.  Om du däremot drar nytta av reor och köper det som billigt just denna vecka så är det ett mycket billigare alternativ.

Huruvida matkassar är prisvärde beror delvis på dina personliga preferenser ic”och delvis på huruvida du väljer en billig matkasse eller en dyrare kasse.  Dyrare kassar innehåller ofta finare råvaror men billiga matkassar innehåller vanligen bra mat.

Dyrare, men ändå billigare?

Man kan som sagt ofta köpa produkterna billigare om man köper dem själv än om man får dem genom en matkasse.  Detta innebär dock inte alltid att matkassar är ett dyrare alternativ.  Det kan vara billigare att använda sig av en matkasse trots att produkterna är dyrare.

Detta beror på att man ofta har en rad sekundärkostnader när man handlar själv.  Exempel på sådana kostnader inkluderar t.ex.

  • Kostnaden för att ta bilen till och från stormarknaden.
  • Kostnaden för andra impulsköpt som du inte behöver.
  • Kostnaden för förlorad tid som du skulle kunna använda till annat.  Detta avser både tiden det tar att handla och tiden det tar att bestämma vad du vill handla.  Detta är tid du kan använda för att tjäna pengar.

Categories:

Mat